Blog leírása

Hát, én is elkezdtem írni ezt a blogot sok más kismamához hasonlóan... Mindenki azt mondja, nagyon jó érzés lesz majd visszaolvasni, hogyan alakult az élet, milyen érzések, kérdések, kétségek kavarogtak bennem a babavárás során, és utána... Lilypie Fourth Birthday tickers Hamarosan 30 éves leszek, van egy csodálatos férjem, akit imádok, szuper családom van akiket nagyon szeretek és remélem ők is viszont, és ami mostanság a legfontosabb: 2009. április elejére várjuk kisbabánk, Molnár Panna érkezését.

web counter
web counter E-mail címem: fodor.roberta@gmail.com

Vendégkönyv

Ide egyszerűen írhatsz a bloggal vagy bármi mással kapcsolatban. :o) Guestbook

Utolsó kommentek

Ajánlom figyelmetekbe! :o)

nori.at banner

Éjszakai ébredések... Megvan az ok???

2009.10.18. 15:34 - Dujv

Mozgásfejlődés és alvás

Fél éves kor után gyakran még a korábban jól alvó babák alvása is elromlik. Az elsődleges ok a fogzás, de ennél sokkal nehezebben megfogható a mozgásfejlődés miatti éjszakai felkelések, amik általában a mászás megjelenésével jelentkeznek.

Mi szülők hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a babának nagyon jó a dolga, nincs semmi gondja a világon, egész nap játszhat kedvére, mindenki szereti. Pedig a kicsi számára az egész világ egy nagy ismeretlen, tele ijesztő dolgokkal, hangokkal, zajokkal, látvánnyal, amiről nem tudja, hogy micsoda, hogyan működik. Mindez szorongást válthat ki benne.

A szorongás másik oka az új nagymozgások megjelenése. Képzeld el, hogy eddig csak egyhelyben ültél vagy feküdtél, és ha el akartál menni valahová, akkor nem tudtad megtenni, most meg hirtelen mindenhova elmehetsz csak úgy magadtól. Ez hihetetlen élmény a babának, és mindemellett félelmet is kelt benne. 

Gyakran még álmában is gyakorolja az új mozdulatokat: forog, félálomban feláll, elmászik az ágyban, lerúgja a takarót.

Ha jobban megfigyeled: az éjszaka felkelések az új mozgásforma megjelenésekor jelentkeznek és ezután 3-4 hétig tartanak, egészen addig, amíg a kicsi nem fejleszti tökélyre az adott mozgást.

A felállás épp olyan nagy sokkot okoz a kicsinek, mint a mászás élménye. Egy egészen új dimenzióval ismerkedik meg a baba, felülről kezdi látni a világot és ezt nehéz feldolgoznia.

A járástanulás időszaka hasonlóan nehéz lehet, de néhány hét alatt ismét visszatér a baba jobbik alvókája, csak türelmesen ki kell várni.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása